İçeriğe atla

Sadakatsiz (film, 2002)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sadakatsiz (film, 2002)
Unfaithful
YönetmenAdrian Lyne
YapımcıAdrian Lyne
G. Mac Brown
SenaristAlvin Sargent
William Broyles Jr.
Oyuncular
MüzikJan A. P. Kaczmarek
Görüntü yönetmeniPeter Biziou
KurguAnne V. Coates
StüdyoFox 2000 Pictures
Regency Enterprises
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i10 Mayıs 2002 (2002-05-10)
Süre124 dakika
ÜlkeABD
Dilİngillizce
Bütçe$50 milyon[1]
Hasılat$119.1 milyon

Sadakatsiz (özgün adı:Unfaithful), Adrian Lyne'in yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği, Richard Gere, Diane Lane, Olivier Martinez, Erik Per Sullivan, Chad Lowe ve Dominic Chianese'nin oynadığı 2002 yapımı erotik gerilim filmidir. Alvin Sargent ve William Broyles Jr. tarafından Claude Chabrol'un 1969 yapımı Fransız filmi The Unfaithful Wife'tan uyarlanmıştır. Film, New York'un banliyölerinde yaşayan bir çiftin, eşinin tesadüfen karşılaştığı bir yabancıyla ilişkiye girmesiyle evliliklerinin tehlikeli bir şekilde ters gitmesini anlatıyor.

""Sadakatsiz"" Kuzey Amerika'da 52 milyon dolar, dünya çapında ise 119.1 milyon dolar hasılat elde etti. Genel olarak karışık eleştirilere rağmen Lane performansı için çok övgü aldı. En İyi Kadın Oyuncu dalında National Society of Film Critics ve New York Film Critics ödüllerini kazandı. Altın Küre ve En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü için aday gösterildi.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Edward ve Connie Sumner, 8 yaşındaki oğulları Charlie ile birlikte lüks Westchester County, New York'ta yaşamaktadır. Evlilikleri sevgi dolu ama monoton ve kayıtsızdır.

SoHo, Manhattan|SoHo]]'da alışveriş yaparken, rüzgâr Connie'yi bir adama çarpar ve yere düşerler. Adam, Paul Martel, sıyrılan dizini tedavi etmek için onu dairesine davet eder. Bacağını temizler ve buzlar, sonra da elini Connie'nin elinin üzerine koyar. Connie ona sadece ilk adını söyler. Paul gitmeden önce bir kitap alması konusunda ısrar eder ve anı yakalamakla ilgili bir pasajı işaret eder. Numarası kitabın içindedir.

Connie onu Grand Central Terminali'nden arar. Paul onu davet eder ve tekrar flört ederler. Üçüncü ziyaretinde dans eder ve seks yaparlar. Connie aynı anda hem tahrik olmuş hem de yaptığı şeyden dehşete düşmüştür. Paul'ü ziyaret etmeye devam etmek için bahaneler bulur. Edward, Connie'nin saten iç çamaşırlarını fark edince şüphelenir ve onu bir yalanın içinde yakalar.

Edward sadakatsizlik yaptığı düşünülen bir çalışanını kovar. Connie ve Paul'ü birlikte gören çalışan, ona kendi ailesine bakmasını söyler. Edward özel bir dedektif tutar ve ilişkiyi doğrulayan fotoğrafları görünce yıkılır.

Bir gün Connie, Charlie'yi okuldan almayı unutur ve bu ilişkiyi daha fazla sürdüremeyeceğini anlar. Paul ile olan ilişkisini bitirmeye karar verir. Bir market alışverişi yaptıktan sonra, Paul'e haberi vermek için evine gider ancak onu başka bir kadınla görür. Kıskançlıkla onunla yüzleşir ve daha sonra tartışırlar. Paul'e kaç kadınla görüştüğünü sorar. Paul kendisiyle çelişir ve diğer kadının sadece bir arkadaşı olduğunu iddia eder. Ancak Connie bu yalanı hemen anlar. Daha sonra ona artık onu görmek istemediğini söyler. Connie öfkeyle Paul'e ilişkilerinin bittiğini söyler ve onu yolundan iter. Hışımla dairesinden çıkar, ancak Paul ona yetişir ve zorla üzerine atılır. Connie çaresizce ona karşı koymaya çalışır ve durması için yalvarır. Ancak yine de Paul'e duyduğu çekimin farkına varan Connie onu affeder. Sonunda kendini Paul'e teslim eder ve onunla koridorda erotik bir seks yapar.

Connie, Edward'ı kıl payı kaçırarak oradan ayrılır. Paul, Edward'ı içeri alır ve Edward, Connie'ye verdiği kar küresini bulunca şaşkına döner. Onunla Paul'un kafatasını kırar ve onu öldürür. Kanıtları temizlerken Connie'nin ilişkiyi bitiren sesli mesajını duyar. Edward mesajı siler ve Paul'ün cesedini arabasının bagajına koyarak bir çöplüğe atar.

[New York Polis Departmanı (New York Police Department|NYPD) dedektifleri Paul'ün evinde Connie'nin numarasını bulur ve Sumner'ları ziyaret eder. Ayrı yaşadığı karısı onun kayıp olduğunu bildirmiştir. Connie onun bir karısı olmasına şaşırır ve onu çok az tanıdığını iddia eder. Polisler daha sonra Paul'ün cesedi bulunduğunda geri dönerler. Onlar ve Edward, Connie'nin habere verdiği tepkiyi fark ederler.

Kuru temizlemecide Connie, Edward'ın giysilerinin içinde Paul'le birlikte çekilmiş fotoğraflarını bulur. Çılgına döner. O gece bir partide, kar küresini tekrar koleksiyonlarında bulur ve Paul'ün kaybolmasıyla bir ilgisi olabileceğini fark eder. Onunla yüzleştiğinde, adam öfkeyle onun sadakatsizliğini başından beri bildiğini açıklar. Ona ve Charlie'ye daha iyi bir hayat vermek için ne kadar çok çalıştığını hatırlatırken gözyaşlarına boğulur. Daha sonra onu nankörlük etmekle ve Paul ile olan ilişkisi uğruna tüm emeklerini çöpe atmakla suçlar. Sonunda Paul'ü değil onu öldürmek istediğini itiraf eder.

Günler sonra Connie kar küresinde gizli bir bölme keşfeder; burada yıllar önce Edward'ın kendilerinin ve bebek Charlie'nin bir fotoğrafını koyduğu ve üzerinde ″Güzel Karıma, Her Günün En Güzel Parçası! Suçlayıcı fotoğrafları yakar. Edward teslim olacağını söyler, ama o buna karşı çıkar ve hayatlarına devam etmenin bir yolunu bulacaklarını söyler. Kısa süreliğine birlikte normal bir hayata dönerler.

Bir akşam eve dönerken Edward kırmızı ışıkta durur. Connie ülkeyi terk edip yeni kimliklere bürünebilecekleri bir kaçış fantezisine kapılır ve Edward bunun kulağa mükemmel geldiğini kabul eder. Connie ağlarken onu teselli eden Edward'ın arabayı bir polis karakolunun yanında durdurduğu ortaya çıkar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Unfaithful (2002) - Financial Information". The Numbers. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]